elválasztó

Milyen veszélyeket rejthetnek okoseszközeink?

Manapság már a mindennapjaink szerves részét képzik ezek az eszközök: okostelefon, okosóra, okosmérleg, okoskonnektor, okosautó, okostévé …stb. Vajon mennyire lehetnek veszélyesek okoseszközeink? Tényleg hozzáférhetnek illetéktelenek eszközeink kamerájához? Hogyan tudunk védekezni a támadások ellen? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ cikkünkben.

Ma már a leghétköznapibb eszköz is képes lehet a csatlakozásra az internethez, mint például egy mérőműszer vagy egy kamera, ami csatlakozása során adatokat szolgáltathat a működésére vonatkozóan. Épp ezért kiemelkedően fontos ezen eszközök biztonsága. A hackerek könnyedén feltörhetik és a saját céljaikra használhatják fel, az olyan gyenge védelemmel ellátott okoseszközöket, melyek például gyári jelszavakkal vannak védve. De lenyomozhatják vásárlói szokásainkat és a kinyert adatokat arra is felhasználhatják, hogy kéretlen reklámokat jelenítsenek meg készülékeinken. Ezeket elkerülendő érdemes minél több információt begyűjtenünk azzal kapcsolatosan, hogy miként védhetjük ki ezeket a támadásokat.

A webkamerákat érintő veszélyek

A webkameráknak köszönhetően lehetőségünk nyílik úgy is látni szeretteinket vagy munkatársainkat, hogy nem találkozunk velük személyesen. Ez a mostani járvány helyzetben különösen hasznos és komfortos megoldás. Azonban a webkamera komoly biztonsági kockázatot is jelent, ugyanis vannak olyan programok és weboldalak is, melyek másodpercek alatt képesek titokban bejutni eszközeinkbe és elindítani a webkamerát. Még egy olyan ártalmatlannak tűnő eszközt is képesek feltörni, mint egy kamerával felszerelt babaőr. Ezáltal élő adásban láthatóvá válik minden, ami a feltört eszköz előtt történik.

Fontos tehát, hogy mindig ellenőrizzük, hogy vesz-e minket például laptopunk kamerája, ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, hogy megnézzük világít-e a kamera mellett lévő fény.

Vértezzük fel megfelelő védelemmel eszközeinket!

Fontos, hogy okoseszközeinket megfelelő védelemmel lássuk el, hogy azokhoz ne férhessen hozzá más csak mi. Amikor beüzemelünk egy új eszközt, akkor érdemes utána néznünk, hogy az adott eszköz firmware-én (rövid jelentése: egy adott hardvert vezérlő szoftver) van-e a jelenleg használatban lévőnél frissebb változat. Amennyiben igen, akkor telepítsük és az összes rendelkezésre álló biztonsági frissítést is. Ha végeztünk a frissítések telepítésével, akkor változtassuk meg az eszköz gyári nevét és jelszavát, mely gyakran admin-admin szokott lenni. Ez azért is kiemelten fontos, mert ha nem változtatjuk meg, akkor nagyon megkönnyítjük a hackerek dolgát.

Milyen a jó jelszó? Ami legalább 8 karakter hosszú és tartalmaz kis és- nagybetűket, számokat és egy speciális karaktert (pl.: %, $ stb.), valamint könnyen megjegyezhető. Törekedjünk arra, hogy jelszavunk minél komplexebb legyen és kerüljük a személyes adatok használatát.

Az adathalászat és visszaélések elleni küzdelemben nagy szerepet kap a hálózati router. Számos router lehetővé teszi, hogy a különféle eszközök számára elkülönített hálózati csoportokat hozzunk létre, így létrehozhatunk több csoportot is, például egyet a telefonoknak tableteknek, egy másikat a számítógépeknek és nyomtatóknak, egy harmadikat pedig egyéb eszközeinknek: játékkonzol, okostévé, babaőr. Ez azért is nagyon hasznos, mert ha sikerül feltörni a rendszerünket, akkor annak csak egy bizonyos szegmensébe jut be a támadó, ahonnan nem fér hozzá a többi csoporthoz, sem pedig a hálózati tárolóhoz. A fent felsorolt beállítások meglehetősen összetettek lehetnek és főként az utóbbihoz szükséges kicsit mélyebb informatikai tudás, ezért, ha nem vagyunk biztosak benne, hogyan lássunk neki, inkább kérjük informatikai szakember segítségét.

Fontos tippek, amelyek segítenek megóvni adatait:


Végezetül

Az okoseszközök rendkívül hasznosak és hozzájárulnak életünk megkönnyítéséhez és komfortosabbá tételéhez. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy ellássuk őket a megfelelő védelemmel, hogy használatuk közben biztonságban érezhessük magunkat.