elválasztó

A dokumentum a valódi érték? NEM! A dokumentumban rejlő információ az!


Maga a dokumentum, legyen szó akár digitális, akár papír alapú formátumról, csupán az információk reprezentációjának egy módja. A vállalatok számára azonban nem maguk a dokumentumok, hanem a dokumentumban rejlő információk képeznek értéket.

Gondolhatunk rá úgy is, mintha a dokumentum egy doboz volna, a doboz tartalma pedig az információ. Ez a doboz lehet kicsi, nagy, sárga, kék, piros (úgy, mint a dokumentumok esetén is lehetnek Word, PDF, papíralapú vagy PPT formátumok stb.). Ami a vállalat szempontjából azonban érdekes az a dobozban tárolt tartalom, nem pedig az azt körülvevő konténer. Az információk célja sokféle lehet, de egy dologban még is mind hasonló, csak a felhasznált információ jelent valódi értéket, az, amelyet soha nem alkalmazunk, elvesztegetett időnek minősül.

Éppen ezért olyan fontos, hogy a dokumentumokban rejlő információkat egy vállalati tudástárrá alakítsuk át. Ehhez ma már számos eszköz áll a rendelkezésünkre. Az OpenKM vállalati dokumentumkezelő rendszer és tudástár például: segít az információk logikai elrendezésében, osztályozásában, besorolásában. A riportálási funkciónak köszönhetően készíthetünk heti/havi/éves kimutatásokat. A kimutatások összegzik a rendszerbe vitt adatokat és képesek azokat reprezentatív formában megjeleníteni. Mindez elősegíti a döntéshozatalt, illetve megmutatja az optimalizálási lehetősé a könnyed keresés által, minden arra jogosult személy gyorsan megtalálja a kért vagy keresett információt. a szövegfelismerési funkcióval azoknak a dokumentumoknak a tartalmában is kereshetünk, amelyek egyébként nem gépelt szöveget tartalmaznak pl. kép.
Nem megfelelő információmenedzsmentből fakadó problémák:


Amennyiben szeretné elkerülni a nem megfelelő információmenedzsmentből fakadó problémákat, optimalizálni jelenlegi munkamódszereit, esetleg kialakítani egy teljes vállalati tudástárat, úgy keresse fel szakértő kollégáinkat, akik szívesen állnak rendelkezésére!